Kymmenen ajatusta esiintymisjännityksen selättämiseen

Esiintymisjännitys on minulle tuttu seuralainen. Muistan esiintymisiä, jossa jalkani ovat tärisseet ja laulaminen on kärsinyt jännittämisen takia. Kokemusten myötä olen oppinut laittamaan asiat oikeisiin mittasuhteisiin ja olen kääntänyt jännityksen voitokseni. Seuraavat, vuosien saatossa syntyneet ajatukseni saattavat auttaa sinuakin.

laulaja juhliin tampere, laulaja häihin tampere, laulaja pikkujouluun, musiikkia virkistyspäivään, musiikkiesitys tampere, musiikkia pirkanmaa, maarit aura,

1. Lähes jokainen jännittää

Osallistuin taannoin Tutkijan puheviestintä-kurssille Tampereen yliopistossa. Kurssin opettaja pyysi osallistujia nostamaan käden ylös, mikäli on joskus jännittänyt esiintymistä. Jokainen meistä kohotti kätensä. Et ole erikoistapaus jännittäessäsi, vaan jännittäminen on hyvin yleistä ja täysin tavallista.

2. Älä pelkää jännittämistä

Pelkäämisen pelkääminen on kaikkein pahinta! Saatat olla huolissasi jo kauan ennen esitystä siitä, tuletko jännittämään. Pelkäämällä etukäteen hukkaat aikaa ja energiaa. Luot helposti ennakkoasenteen, joka ei salli onnistumista. Älä kuitenkaan soimaa itseäsi pelon vuoksi…

3. Älä tukahduta jännittämistä

Mitä sitten jos jännität!? Ole itsellesi armollinen, äläkä yritä pakottaa jännitystä loppumaan. Hyväksy tunteesi ja tunnustele sitä. Mitä jos kokeilisit jännittää niin paljon kuin pystyt! Olet ok-tyyppi, jännität tai et.

4. Jännitä avoimesti

Valtaosa yleisöstä ei halua nähdä esiintymiskonetta, vaan inhimillisen ihmisen. Mikäli tilanne sallii, voit jopa kertoa jännittäväsi. Paino putoaa sydämeltäsi, kun sinun ei tarvitse piilotella itseäsi ja tunteitasi.

5. Jännittäminen antaa energiaa

Jännittäminen kertoo, että tilaisuus on sinulle tärkeä. Olet läsnä ja täynnä energiaa. Opettele käyttämään tuo energia hyödyksesi. Mikäli yrität täysin sammuttaa jännityksen, saatat tukahduttaa myös energian. Kanavoi mieluummin jännitysenergia esiintymiseen. Jos esitettävä laulu on esimerkiksi surullinen, käytä jännitysenergia surun ilmaisemiseen.

6. Kerro tarina

Sinä (ja jännityksesi) et ole maailman napa. Pidä keskiössä musiikki, jota tulkitset, tarina, jota kerrot, tai tieto, jonka haluat välittää.

7. Yleisö on puolellasi

Lähes jokainen ihminen yleisössä haluaa nähdä esiintyjän onnistuvan. He eivät ole tulleet paikalle arvostellakseen, vaan nauttiakseen musiikista, kokeakseen elämyksen, oppiakseen jotakin uutta, tai ehkä heillä on vain ollut tekemisen puutetta. Etsi yleisöstä ainakin yksi positiivisen oloinen ihminen, oli se sitten äitisi, kumppanisi tai joku täysin tuntematon. Esiinny hänelle.

8. Näytä närhen munat!

Mikäli sinusta vaikuttaa, että joku haluaisi nähdä sinun mokaavan, voit saada siitä lisäpotkua. Näytä mistä kana pissii! Parempi kuitenkin, ettet tulkitse liikaa ihmisten ilmeitä ja olemusta. Ihmisestä huokuva negatiivisuus voi johtua jostakin ihan muusta seikasta, kuin sinun esityksesi dissaamisesta. Voit ajatella ruttunaaman kärsivän vaikka peräpukamista! Hänestä tulee heti pienempi uhka.

9. Ihmiset ovat itsekeskeisiä

Suurin osa meistä ajattelee suurimmaksi osaksi itseään. Saatat kuvitella, että jokainen yleisössä tarkkailee herpaantumatta sinua ja virheitäsi. Yhtälailla he saattavat kyllä katsoa ja kuunnella sinua, mutta samaan aikaan miettiä, onko heidän oma tukka hyvin. Tai kuinka selviäisi seuraavista työtehtävistä. Tai kuinka suhtautua jälkikasvun uhmaikään. Toki sinun tavoitteesi on esiintyä siten, että kuulija nousee arjen yläpuolelle ja huolet unohtuvat hetkeksi.

10. Rutiini auttaa jännitykseen

Esiinny sitkeästi aina kun vain mahdollista. Jännitys ei välttämättä poistu koskaan, mutta tulet tutuksi sen kanssa ja opit hallitsemaan sitä. Tulet huomaamaan, ettei jännitys ole maailmanloppu, vaan voit esiintyä menestyksekkäästi jännityksestä huolimatta.

Esiintymisen iloa! Terveisin: Maarit Aura

 

Vastaa