Viinaa ja imodiumia? Esiintyjien keinoja rauhoittaa jännitysvatsa

Toteutin 17-19.11.2018 kyselyn, jossa selvitin esiintyjien kokemia, esiintymisjännityksen aiheuttamia vatsaoireita. Postasin kyselyn omalle facebook-sivulleni, sekä muusikoiden.net ja singers united-facebookryhmiin. Pidempiä ja lyhyempiä kannanottoja tuli yhteensä 27.

Edellisessä kirjoituksessa avasin esiintyjien kokemuksia vatsalla jännittämisestä. Tähän blogitekstiin kokosin keinot, joilla esiintyjät pyrkivät lievittämään vatsaoireita ja hoitamaan keikan kunnialla. Lisäsin loppuun joitakin omia näkemyksiäni.

Suosituimmat keinot stressivatsan rauhoittamiseen vastaajamäärien mukaan olivat alkoholi, imodium ja huomion kiinnittäminen ruokavalioon. Yksi vastaaja painotti, ettei vatsalla jännittämiseen ole olemassa ihmekonsteja.

Tarkkana syömisistä

Ruokavalio ja ruokarytmi nousi esiin useissa vastauksissa. Moni vaikutti tuntevansa elimistönsä. Neljä vastaajaa kertoi suosivansa keikkapäivänä ruokaa, jonka tietää vatsansa kestävän.

”Yritän pitää elintavat kohtalaisen tasaisina keikkoja edeltävinä päivinä, syödä terveellisesti ja välttää ruokia joiden tiedän aiheuttavan ongelmia, koska ne muutoin ne kyllä triplaantuvat keikkapäivänä.” Naislaulaja A.

”Keikkapäivänä ja sitä edellisenä päivänä on hyvä syödä tuttuja ja turvallisia ruokia, mitkä tietää vatsaan kestävän. Se ei ole hetki kokeilla eksoottisinta, tulisinta vaihtoehtoa katukeittiöstä. Joskus on pakko ottaa riski, jos muuta ruokaa ei ole tiedossa.” Rock-bändissä soittava mies.

Ajoita ruokailu viisaasti

Kolme vastaajaa kirjoitti syövänsä hyvin kevyesti tai ei ollenkaan ennen keikkaa. Itseäni tutkiskelleena ja muusikkokavereiden kanssa aiheesta keskustelleena otaksun, että olemme tässä asiassa yksilöitä. Jotkut eivät kykene syömään mitään ennen esiintymistä, toiset tarvitsevat ison aterian jaksaakseen vetää keikan. Tässäkin asiassa kannattaa kuulostella itseään ja tutustua oman kehonsa toimintaan.

”En uskalla syödä samana päivänä paljoa (suunnilleen vain aamupala ja nestettä).” Nainen B muusikoiden.netissä.

”Ei isoja aterioita ennen keikkaa. Jos keikka illalla, tukeva aamupala mut muuten minimieväillä (hedelmät, kevyet yksinkertaiset leivät tyyliin karjalanpiirakat, mehut, myslipatukat) keikkaan asti. Tää toimii alle 65-kiloiselle laulajalle ihan hyvin, adrenaliinit yms pitää energian ja keskittymisen yleensä riittävänä. Mut isommat karjut ei ehkä selvii tällä.” Nainen D muusikoiden.netissä.

Käy vessassa

Vastaajat eivät suosineet pidättämistä vaan vessan ovi käy tiuhaan ennen esiintymistä… Muutama kertoi järjestävänsä aikataulunsa siten, että pystyvät käymään vessassa juuri ennen esiintymistä.

”Viisi kertaa pitää käydä kakkimassa ennen vetoa… oli sitten bändiä tai teatteria.” Mies E muusikoiden.netissä.

”Tiedän että veskissä pitää käytä ennen keikkaa. Aikataulutan mielessäni hyvissä ajoin, mitä teen missäkin järjestyksessä. Pyrin käymään vessassa noin vartin ennen keikkaa.” Rock-bändissä soittava mies, jolla krooninen suolistotulehdus.

”Sillähän se helpottaa, että käy vaan vessassa niin monta kertaa kuin on tarvis ja sit on lopulta hyvin fressi ja paastonnut, virkeä olo kun on aika esiintyä.” Nainen C muusikoiden.netissä.

Vessaan jopa kesken keikan

Kroonista suolistotulehdusta sairastava rock-muusikko kertoi lähtevänsä isolle hädälle vaikka kesken esiintymisen.

”Jos on pakko juosta vessaan kesken keikan, niin sitten on. Piste. Siinä ei ole mitään sen kummempaa. Se hetki tuntuu varmasti kaamealta, ja aika tuntuu matelevan (kaikki odottaa – hop hop!) mutta ei siinä mene kuin muutama minuutti… ja mitä sitten? Toki jos on solisti, ja tärkeässä roolissa niin pysäyttäähän se meiningin, mutta jos bändin jäsenet tai järjestäjät ovat yhtään hereillä, he kyllä viihdyttävät sen aikaa.”

Vatsaoireiden lääkintä

Imodium

Imodium kirvoitti viisi spontaania kiitoskommenttia facebook-ryhmissä.

Antaa kummasti mielenrauhan samalla ja stressi vähenee! 😂” Mies muusikoiden.netissä B.

Aloita neljäsosalla, jatka kunnes oireet lakkaavat. That’s all.” Naislaulaja singers unitedissa.

Suoliston bakteerikannasta huolehtiminen

Yksi vastaaja kertoi pitävänsä suolistonsa bakteerikannan kunnossa maitohappobakteereilla. Toinen mainitsi kefiirin ja precosan.

Beetasalpaajat

Yksi vastaaja puhui vahvasti beetasalpaajien puolesta.

”Beetasalpaajat on niin monen artistin takana, että se pitää aina mainita. On parempi vaihtoehto ku 3 kaljaa, auttaa myös jännitysvatsaan mutta on tietty ensisijasesti hillitsemässä pulssia. Toimintaperiaate on ”adrenaliinin” blokkaus tietyn tyyppisissä lihaskudoksissa, ei vaikuta mieleen tai aiheuta koordinaation kanssa ongelmia, sopivan verran jännitystä kyllä säilyy. Ei myös vaikeuta esiintymistä, ei tartte istua paikallaan vaan saa ihan vapaasti riehua (kunhan nyt ei kourallista vedä ennen maratonia..). Kysy lääkäriltä, ei pitäis olla ongelmaa saada respaa kun ovat paljon tutkittu ja määrätty, kokemusta on paljon kentältä just esiintymisjännityksen hoidossa. Se toimii myös terapeuttisesti: kun on lavalla ilman sydämen tykytystä siihen alkaa tottua ja se pelko pikkuhiljaa väistyä.” Mies F muusikoiden netissä.

Rohkaisuryyppy

Kuusi vastaajaa otti esiin rohkaisun hakemisen pullosta. Osassa kommenteista saattoi olla ainakin osittain vitsailun makua. Uskon kuitenkin, ettei tämä tapa lievittää jännitystä ole tyystin pelkkää legendaa.

” Muutama nuottijuoma, nii kyll se siitä.” Mies C muusikoiden.netissä.

”Helpottaa oluella.” Mies D muusikoiden netissä.

”Soitin lauantaina keikan kuuden vuoden keikkatauon jälkeen. Tilaisuus oli firman saunailta, yleisöä n. 80. Toki jännitti, mutta en ollut unohtanut sitä, miten sen saa pidettyä kurissa. 1-2 jännitysjuomaa max (ei enempää) ja pyrin olemaan puhumatta sen kummemmin.” Mies E muusikoiden.netissä.

😁 Max 2 juomaa ennen keikkaa, olut vaan on vähän ”turvottavaa”. Nainen C muusikoiden.netissä.

Entä kahvi?

Kukaan vastaajista ei maininnut kahvia. Itse juon esiintymispäivinä vain aamukahvin. Liian suuri määrä kofeiinia saattaa aiheuttaa hermostuneisuutta ja vatsan oireilua, mikä ei tietysti ole eduksi esiintyessä. Ehkäpä tämä oli niin itsestäänselvää, että esiintyjät unohtivat mainita sen? Toki ihmiset voivat reagoida kahviin eri tavoin.

Muita tapoja hillitä jännitystä

Osaa ohjelmisto

Muutamassa vastauksessa otettiin kantaa, siihen, että kun esiintymisjännitys lievittyy, myös vatsa rauhoittuu. Ja jännityksen saa vastaajien mukaan minimoitua siten, että osaa ohjelmiston hyvin, ja aloittaa mahdollisimman varmoilla kappaleilla. Ylipäätään esiintymiskokemus tuo rohkeutta.

” Itsellä nykyään joskus pientä puntin tutinaa. Asiaa on koitettu helpottaa sillä, että mahdollisuuksien mukaan aloitellaan idioottivarmoilla biiseillä.” Mies E muusikoiden.netissä.

Pura jännitys liikuntaan

”Mul on tullut joskus sellanen paniikkikohtauksen tyylinen ennen esitystä/keikkaa. Menee ohi kun ”riehun ”fyysisesti ennen lavalle menoa eli juoksen, teen ravisteluita käsiin ja jalkoihin.” Nainen E muusikoiden.netissä.

Etsi sisäistä tasapainoa

Vain yksi vastaaja puhui mielenrauhasta ja mielen hallinnasta. Toinen painotti levon tärkeyttä.

Itse tuumin, että tässä ollaan vatsan ja jännityksen rauhoittamisen ytimessä. Keho ja mieli ovat yhteydessä toisiinsa. Suolistoa sanotaan toisiksi aivoiksi. Mitä paremmin on sinut itsensä ja jännityksensä kanssa, sitä rauhallisempana vatsakin pysyy.

”Pakki rauhoittuu, kun saa mielentilaa muutettua; eli säätelemällä vireystilaa ja ajatuksia pakkikin rauhoittuu. Mentaalivalmennus-työkaluilla on suuri vaikutus. Rauhoittavat hengitystekniikat sekä positiivinen psykologia.” Naislaulaja B.

Hyväksy tunteesi ja vatsasi toiminta

Minä luulen, että kaikkein huonoin vaihtoehto on pelätä omaa jännitystään. On raskasta jännittää etukäteen sekä esiintymistä että jännitysoireita, kuten vatsan temppuilua. Mitä enemmän kokee pelkoa vatsan toiminnasta, sitä enemmän se kiukuttelee. Voisiko tunteisiinsa ja kehonsa toimintaan suhtautua myötätuntoisesti? Jännitysoireista avoimesti keskusteleminen voisi lisätä hyväksyvää asennetta.

Esiintymisjännitys muuttuu möröstä luonnolliseksi asiaksi kokemuksen ja itsetuntemuksen myötä. Voi olla, että pahan jännittämisen kohdalla psykologinen ammattiapu voi olla hyödyksi. Lievemmässä tapauksessa vaikkapa esiintymisvalmennus voi toimia. Avun hakeminen on viisautta, eikä sitä tule hävetä.

Laulun iloa!

Kuvat: Maarit Aura

Vastaa