Katupöly kiusaa äänenkäyttäjää

Elämme pahinta katupölyaikaa. Katupölystä on vaivaa jokaiselle, mutta erityisesti se häiritsee laulajaa ja puhetyöläistä. Minusta tuntuu, että nenäontelo kutisee, kurkku on karhea ja päänsärkyä pukkaa. Katupölyn lisäksi kärsin remonttipölystä. Talossamme porataan kiviseinää päivittäin.

Lue hengitysliiton sivulta katupölystä:

Kuinka laulaja tai puhetyöläinen pystyy elämään tämän keväisen vaivan kanssa?

 

katupöly ja ääni, äänihäiriö

Vältä rasittamasta ääntä

Lämmittele ääni lempeästi ennen äänellisiä haasteita, kuten laulaminen tai puheen pitäminen. Minimoi äänenkäytön haasteet esimerkiksi käyttämällä mikrofonia puhetyössä.

Pidättäydy äänihurjasteluista. Belttausharjoitukset, särökokeilut ja ääriäänten laajentaminen on parempi tehdä silloin, kun on täysin kunnossa. Jos tunnet oireilua kurkussa tai nielussa, ole mahdollisuuksien mukaan aivan hiljaa.

Äänenkäyttötavalla on merkitystä

Puhu ja laula hyvällä tekniikalla. Optimaalisen äänentuoton paras mittari on se, että se tuntuu hyvältä ja vaivattomalta. Vältä tahatonta puristeisuutta ja narinaa. Jos tuntuu, että äänenkäytössäsi on petrattavaa, ota yhteyttä ammattilaiseen, tai aloita esimerkiksi seuraamalla youtubekanavaani.

Ajoita tärkeät esiintymiset muihin ajankohtiin

Olen oppinut tämän kantapään kautta. Seuraavan mokan olen toistanut vaikka kuinka monta kertaa: Laulututkintoon valmistautumisiin on ollut reilusti aikaa, mutta silti ne on tullut järjestettyä huhtikuussa, hieman ennen musiikkiopiston sulkeutumista. Sitten ollaan ahdistuneita, kun ääni on pölystä karkea. Viimeisen tutkinnon – diplomin, eli A-tutkinnon – tajusin jo järjestää talvisaikaan.

Puhdista itsesi ja kotisi

Puhdista nenäonteloa sarvikuonolla, eli nenäkannulla. Pidä huolta myös kotisi siisteydestä esimerkiksi imuroimalla. Älä tuuleta kotia päiväsaikaan, ainakaan jos asut kadun varressa.

Kosteuta limakalvot

Limakalvoja voi yrittää kosteuttaa esimerkiksi juomalla, höyryhengityksellä tai käyttämällä vesipiippua. Äänihuuliin vesi ei tietenkään valu, mutta se pitää kehon nestetasapainoa yllä. Vielä kun sen piipun muistaisin itsekin kaivaa kaapista  😀

 Hengityssuojain?

Googlasin asiaa tämän blogitekstin kirjoitettuani. Löysin artikkelin, jossa allergianeuvoja suosittelee hengityssuojaimen käyttämistä. Miksipä ei, varsinkin jos oireet ovat pahoja.

Ääntelemisen iloa, pölystä huolimatta!

Vastaa