Kolmetoista ohjetta laulun (ammatti)opiskelijalle

Olen suorittanut maisterintutkinnon Sibelius-Akatemian laulumusiikin osastolla, tehnyt ammattiopintoja Helsingin ja Joensuun konservatoriossa, ollut vaihdossa Weimarin musiikkikorkeakoulussa ja osallistunut useille lyhyemmille laulukursseille. Neuvot perustuvat omiin huomioihini 😉

Laulunopetus Tampere, laulunopettaja Tampere, laulukoulutus, lauluvalmennus

1.Haluatko varmasti laulajaksi?

Punnitse tarkasti unelmiasi ja tavoitteitasi, ennen kuin aloitat laulun ammattiopinnot. Olet suuntaamassa raadolliselle alalle. Musiikkiala ei ole heitä varten, jotka ovat varman kuukausitulon perään. Aika harva musiikkiopinnoista valmistunut elättää itsensä pelkästään laulamalla.
Intohimo musiikkiin ja laulamiseen ovat uran lähtökohta, mutta laulajan kyky kestää realiteetteja punnitaan. Oletko valmis jatkuvaan itsesi kehittämiseen? Kestätkö kilpailua? Entä äänellisiä ja ulkonäöllisiä vaatimuksia? Suoraa palautetta? Jaksatko yrittää takaiskuista huolimatta? Oletko joustava, näetkö uudet mahdollisuudet ja tartut niihin kiinni?

Kun itse aloitin lauluopinnot, laulunopettajani karaisi minua: “Ryhdy laulajaksi vain jos et keksi mitään muuta”. Tässä sitä ollaan … 😀

2. Opiskele laulutekniikkaa

Ääni on laulajan työkalu. Ilman tervettä ääntä ja toimivaa laulutekniikkaa et todennkäköisesti luo kestävää uraa laulamisen parissa.

3. Etsi itsellesi sopiva laulunopettaja

Opettajissa on eroja. Lojaalisuus tiettyä opettajaa kohtaan ei voi mennä oman kehittymisesi, ja sitä kautta tulevan urasi edelle. Katso miten tunnistat hyvän laulunopettajan.

4. Tutkaile harjoittelumenetelmiesi toimivuutta

Harjoittelussa oleellista ei ole määrä vaan laatu. Lauluinstrumentti on herkkä, niinpä 24/7 paahtaminen ei todennäköisesti vie sinua eteenpäin. Kokeile esimerkiksi mielikuvaharjoittelua.

5. Opiskele muitakin aineita kuin laulua

Älä skippaa teoriatunteja, ja muita mahdollisesti tylsältä tuntuvia aineita. Laulajalle ei riitä että hän osaa “vain” laulaa. Laulajan täytyy olla monipuolinen musiikin ammattilainen pärjätäkseen. Ole auki monipuoliselle kurssitarjonnalle. Jatkossa monenlaisesta osaamisesta voi olla yllättävää hyötyä. Itse olen käyttänyt kirjoitustaitoa ja digitaalista osaamista esimerkiksi musiikkitoimittajana.

6. Opiskele laulupedagogiikkaa

Pediopinnot kasvattavat tietoisuutta ääni-instrumentin toiminnasta, mikä voi kehittää omaa laulamistasi. Laulunopetuksella pystyt myös tienaamaan lisätuloja. Voi myös olla että nyt haaveesi on esiintyä, mutta unelmat voivat muuttua tai realismi tulla vastaan ja laulunopettajan työ alkaa tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta.

7. Opiskele yrittäjyyden perusteita, digimarkkinointia yms.

Musiikkialalla on melko vähän valmiita työpaikkoja. Joudut “myymään” itseäsi ja mahdollisesti myöhemmin työllistämään itsesi.

8. Soita pianoa

Käytä aikaa pianonsoittotaidon kehittämiseen. Piano tulee olemaan sinulle arvokas työkalu. Pianonsoiton hallitsevalle uusien laulutehtävien omaksuminen on helpompaa. “Korvakuulolta” laulaminen ei riitä ammattilaistasolla. Pianolla voit myös säestää itseäsi ja lauluoppilaitasi. Sinusta ei tarvitse tulla virtuoosia, jo tyydyttävillä taidoilla saa paljon aikaan.

9. Ole utelias muiden musiikkityylien suhteen

Keskity omaan musiikkigenreesi tullaksesi siinä huipuksi, mutta ole auki myös muille musiikkityyleille. Saattaa olla, että urasi lähteekin rullaamaan jossakin hieman eri muodossa kuin olit kuvitellut. Ota yllätykset vastaan.

10. Lähde ulos treenikopista!

Musiikkialalla suhteilla on merkitystä. Kuten myös sinusta syntyneillä mielikuvilla. Opiskeluaikoina luodaan pohja sosiaaliselle verkostolle. Ethän hukkaa elämäsi tilaisuutta olla tekemisissä nykyisten ja tulevien musiikkiammattilaisten kanssa. Älä hengaa pelkästään laulajien seurassa. Tuttavuudet musiikkikasvattajiin, kirkkomuusikoihin, instrumentalisteihin, musiikkiteknikoihin, säveltäjiin yms voivat olla antoisia ja hyödyllisiä.

11. Käy koelauluissa

Voi olla hankala tunnistaa, milloin on oikea hetki osallistua koelauluihin. Täysin raakileena ei kannata mennä, mutta älä myöskään odota valmistumisen jälkeistä aikaa.

12. Pidä itsestäsi huolta

Musiikkiopinnot voivat olla rankkoja. Ulkoapäin tulevat vaatimukset ja oma täydellisyyden tavoittelu saattavat rasittaa. Keho ja äänielimistö saattavat ovat kovilla. Huolla ääntäsi, kehoasi ja mieltäsi. Muista että kehittymistä ja inspiroitumista tapahtuu myös levossa.

13. Nauti!

Opiskeluaika on huikea tutkimusmatka itseen. Elä, nauti ja anna kehityksen tapahtua!

Tähän tekstiin tätinaista innoitti säveltäjä Pasi Lyytikäisen mainio blogikirjoitus. Kiitos inspiraatiosta!

Vastaa