Laulajan pukeutuminen

Yksitoista pukeutumisvinkkiä laulajalle

Vuosien varrella olen miettinyt kerran jos toisenkin, mitä laitan päälle esiintymiseen. Laulajan pukeutuminen on palkitsevaa: Laulaja saa asua valitessaan käyttää vapautta ja luovuutta. Persoonallisuus on erittäin suotavaa! Ajattelen että laulaja on kokonaistaideteos, johon laulamisen lisäksi kuuluu esimerkiksi elekieli ja ulkoinen olemus.

Pukeutuminen on osa esiintyjän työnkuvaa. Asiakkaiden tulisikin ymmärtää, ettei laulajan esiintymispalveluun kuulu pelkkä laulaminen, vaan prosessiin kuuluu monenlaista musiikin valitsemisesta ja opettelusta laittautumiseen. Työaikaa kuluu siis paljon enemmän kuin se esiintymislavalla vietetty puolituntinen. Pitäisikö Lordin keikkaliksassa näkyä se, että hän vääntää maskejaan kuusikin tuntia? Normi-naisesiintyjä selvinnee tunnilla, parilla 😉 Tässä tekstissä esiintyvät ajatukset ovat omia näkemyksiäni, enkä väitä niitä aukottomaksi totuudeksi.

laulaja häihin, laulajan blogi, laulaja hautajaisiin, oopperalaulaja, oopperalaulaja tampere, klassinen musiikki tampere,
Suuremmissa musiikkiproduktioissa, kuten oopperoissa ja musikaaleissa, vaatesuunnittelija tai puvustaja suunnittelee asut, eikä pukeutumisella tarvitse näin ollen vaivata päätään.

1. Pukeutuminen on osa brändiä

Pukeutuminen luo osaltaan mielikuvaa sinusta, halusit tai et. Siksi esiintymisasuun kannattaa uhrata ajatus jos toinenkin. Mitä haluat vaatteillasi ja tyylilläsi viestittää?

2. Etsi oma tyylisi

Esiintymispukeutuminen voi olla synkassa sinun oman tyylisi kanssa. Tyylisi sisään mahtuu varmasti sekä arkisempi että juhlavampi tai räväkämpi versio.

Kuinka oman tyylinsä sitten löytää onkin vaikeampi kysymys. Oma tyyli aukeaa joillekin hyvin nuorena, toiset kamppailevat asian kanssa koko ikänsä. Mielestäni tämä on tunnetason juttu. Millaisissa vaatteissa tunnet olosi kotoisaksi?
Minä tunnen oloni epäedustavaksi esimerkiksi urheiluvaatteissa, tai sitten liian tylsän haileissa vaatteissa. Vaikkapa farkut ja trikoopaita-yhdistelmässä tuntuu, etten ole pukeutunut sisäisen minäni mukaisesti. Perusasiallinen jakkupuku olisi ahdistava. Minun vaatteideni punainen lanka on ollut vuodesta toiseen taiteellisuus ja dramaattisuus. Tuon tyyliäni esiin mausteena, jos minun muuten täytyy pukeutua asuun, jota en yleensä käytä.

3. Parhaat puolet esiin!

Eri vartalotyyppien parhaat puolet pääsee esiin erilaisissa vaatteissa. Samoin on värien laita. Jotkut sävyt saavat olemuksen hehkumaan, jotkut toiset värit syövät loistoasi. Aiheesta on olemassa erilaisia oppaita ja esimerkiksi youtubevideoita.

4. Pukeudu tilanteeseen sopivalla tavalla

Selvitä tilaisuuden luonne ja sinun roolisi tapahtumassa. Onko tehtäväsi sulautua massaan ja häivyttää itsesi (esimerkiksi hautajaiset) vai oletko sinä tapahtuman virkistävä tähti?
Arvioi osallistujien pukeutumista, mutta älä pyri sopeutumaan yleisön pukeutumiseen! Hyvin karkea yleissääntö olisi, että pukeudu vähintään astetta juhlavammin tai näyttävämmin kuin yleisö. Sinun tehtäväsi on nostaa yleisö arjen yläpuolelle. Yritystapahtuman osallistujat eivät halua nähdä sinua laulamassa harmaassa jakkupuvussa, vaikka heistä valtaosa kantaisi sellaista. Piristä heitä näyttävämmällä vaatetuksella. Ylipukeutuminen taitaa olla suomalaisilla pienempi riski. Esimerkiksi iltapuvun käyttäminen kannattaa rajoittaa oikeasti juhlaviin tapahtumiin tai konsertteihin.

laulublogi, laulunopettajan blogi, laulaja vaate, asu laulajalle

5. Pukeudu genren mukaan

Yleisö toivoo kokevansa kokonaisvaltaisen aistinautinnon. Eri genreissä on omat, kirjoittamattomat pukeutumissääntönsä. Sääntöjä voi rikkoa tietoisesti ja tyylkkäästi, silloin kun säännöt tuntee.
Millainen mielikuva sinulle syntyy vaikkapa klassisen lied-konsertin versus rap-tapahtuman pukeutumisesta?

Mieti Floor Jansenia. Siinä on mielestäni todella onnistunut brändäys! Mutta miltä hän näyttäisi esimerkiksi valkeassa t-paidassa ja beigeissä suorissa housissa? Tai vaaleanpunaisessa tylliunelmassa? Uljas soturijumalatar menettäisi genreen ja kehotyyppiinsä sopimattomasti pukeutuneena osan loistostaan. Yhtälailla Anne Mattilan tyyli toimii iskelmässä, ja Sannin tyyli radiopopissa. Mitä tuumaisit, jos leidit vaihtaisivat vaatteet?

No, ymmärrät varmasti mitä ajan takaa!

6. Muista ekologisuus

Kaiken ei tarvitse olla uutena ostettua. Yleisö ei arvaa, että olet hankkinut ihanan asusi UFF:sta. Jos sinulla ei ole rahasta puutetta, suosi suomalaista, mielellään luonnonmateriaaleista valmistettuja vaatteita.

7. Ajattomuus

Minä en osta pintamuotia. Itse asiassa en useinkaan edes tiedä, mikä on muotia. Ostan vaatteita, joita uskon käyttäväni vielä vaikkapa kymmenen vuoden päästä. Esimerkiksi “pikkumusta”, sekä lyhyempi ja pidempi musta hame ovat hyvä perusta, joita voit muunnella yläosaa, koruja ja asusteita vaihtamalla. Taaskaan hameen ei tarvitse olla tylsän sihteerimäinen, vaan osta sellainen, joka istuu sinun tyyliisi ja vartalosi malliin.

8. Mukavuus ja käytännöllisyys

Asussa täytyy pystyä hengittämään! Korsetit ja tiukat vyöt tuntuvat jakavan mielipiteitä. Jotkut pitävät korsetin tuomasta tuen tunteesta. On jotakin, mitä “vastaan” hengittää. Entä aiotko seisoa paikoillasi vai liikkua. Pohdi helman pituutta ja kenkiä liikkumisen kannalta. Pysyykö silkkihansikkaissa mikrofoni?

9. Esiinnytkö roolissa vai omana itsenäsi

Jos sinulla on esiintyessäsi jokin rooli, esimerkiksi jos laulat jonkun tietyn musikaalisävelmän tai ooppera-aarian, voit hakea pukeutumiseen vaikutteita roolihahmostasi. Jos vedät vaikkapa cover-keikan, mieti onko antoisampaa matkia esikuvasi tyyliä vai napata jokin pieni elementti hänen tyylistään osaksi omaa asua.

10. Paljasta pintaa harkiten

Elämme belfieiden aikakautta. Oma tuntumani on, että mitä lahjakkaampi ja ansioituneempi nainen on, sitä pienempi tarve hänellä on hakea huomiota seksiobjektin roolilla. Tästähän taitaisi irrota enemmänkin tekstiä! Jätä vesiraja-minihame bikinitopilla kortiin, ellet ole menossa esiintymään Sabrina-cover-keikalle! Mieti tilaisuuden luonnetta ja sitä, millaisen kuvan haluat luoda itsestäsi. Kaiken näyttäminen tarjottimella ei välttämättä ole edes kaikkein kiehtovin vaihtoehto, vaan pieni mystiikka voi herättää enemmän kiinnostusta. Yleisölle jää nähtävää seuraavaksikin kerraksi? 😀 Jos ylä-osa on paljastava, ehkä kannattaa jättää alaosa runsaammaksi, ja päinvastoin.

Esiintyjän ei luonnollisesti tarvitse laulaa nunnakaavussa, vartalo on luonnollinen asia ja kaikenlaiset kehot ovat kauniita.

11. Mätsää asusi muiden esiintyjien kanssa

Minä keskustelen illan asusta muiden esiintyjien kanssa yleensä aina ennen keikkaa. Saatamme lähettää toisillemme kuvan puvuistamme. Taide-elämys rikkoutuu, jos esiintyjien asut ovat kömpelöllä tavalla eri maailmasta.

Parhaimmillaan vaatteet on kuin hauska leikki. Riippuu kuinka sen ottaa!

Vastaa