Pidä yllä lauluniloa – Mitä jos ei vaan laulata

Aina ei vaan laulata. Ongelma voi syntyä silloin, jos nihkeä fiilis jatkuu pidempään, ja kuitenkin harjoitella pitäisi. Tämä kirjoitus sisältää ideoita laulunilon ylläpitämiseksi ja kadonneen motivaation esiin kaivamiseksi.

Oletko joskus iloinnut laulamisesta? Onko sinulla tavoitteellisuutta laulamisen suhteen? Tavoitteesi voi olla tutkinto, sooloesiintyminen, kuoron konsertti, laulukilpailuun osallistuminen tai ylipäätään äänensä kehittäminen. Hyvä, siinä tapauksessa tästä kirjoituksesta voi olla sinulle hyötyä. Jos henkilö laulaa vain silloin kun on kiva fiilis ja sattuu olemaan sopiva hetki, ei kysymystä motivaationpuutteesta yleensä tarvitse käsitellä.

Selvitä syyt laulunilon katoamiseen

Jos laulamisen ilo on kadonnut, selvitä miksi. Kun tietää syyn niin asia on luonnollisesti helpompi korjata. Kuuntele itseäsi, kohtaa tunteesi.

Stressiä tai muita haasteita elämässä

Onko elämässäsi hankaluuksia, kuten terveysongelmia, stressiä tai ihmissuhdehaasteita, joka vaikuttaa mielialaan, ja sitä kautta myös laulamismotivaatioon.

Onko kyseessä varmasti motivaation puute vai jokin psyyken häiriö tai epätasapainotila? Olen törmännyt asiakkaillani (diagnosoituun) paniikkihäiriöön, masennukseen ja dissosiaatiohäiriöön. Saattaa olla, että masentunut haluaisi laulaa, mutta hänellä ei ole energiaa tulla laulutunneille. Paniikkihäiriöstä kärsivä saattaa jännittää laulutuntia. Jos harjoittelu tai laulutunnille saapuminen on taistelun takana, voi motivaatio luonnollisesti kärsiä.

Kinnaako opinnot?

Liittyykö ilottomuus lauluopintoihisi. Oletko edennyt toivotunlaisesti vai tuntuuko, että jumitat paikallasi? Synkkaako laulunopettajan kanssa? Entä muiden opiskelijoiden? Tuntuuko ettet juuri koskaan saa osaksesi kannustusta tai positiivista palautetta.

Ei hyvää syytä laulaa

Ehkä syyt laulunopiskeluun eivät alunperinkään olleet kovin vahvoja. Kysy itseltäsi, miksi ylipäätään laulat. Onko syy laulamiseen sellainen, että se kantaa haasteiden yli. Jotkut saattavat lähteä laulupuuhiin esimerkiksi asenteella, että edessä on helppoa menestystä. Realiteettien kohtaaminen voi silloin olla raskasta.

Keinoja motivaation lisäämiseksi

On oleellista käydä käsiksi motivaation puutteen juurisyyhyn. Olisiko henkisistä haasteista tai elämäntilanteen vaikeuksista aihetta puhua ammattilaiselle tai opintojen etenemisestä opintoneuvojalle?

Uusia opiskelutekniikoita

Jos laulutekniikan opiskelu ei etene, niin voisit ehkä kokeilla uusia opiskelutekniikoita. Eri ihmisillä toimivat eri oppimismenetelmät. Lisääntynyt ymmärrys laulutekniikasta anatomian opiskelun myötä voi joillakin vaikuttaa suoraan omaan laulamiseen. Toiselle toimii mielikuvaopetus, tai vaikka improvisaatio. Vaihtoehtoja on monia.

Vaikutteita muilta opettajilta

Usein oppiminen on kytköksissä laulunopettajaan ja hänen menetelmiinsä. Koetko että äänenkäyttösi on etenemässä miellyttävään ja vaivattomaan suuntaan? Mikäli vastaus on ei, voisit ehkä hakea vaikutteita muiltakin laulunopettajilta kuin omaltasi tai joissakin tilanteissa jopa vaihtaa opettajaa. Tämä on arkaluontoinen, monisyinen juttu. Minun opiskeluaikana suhtauduttiin negatiivisesti opettajan vaihtamiseen, joskus jopa siihen, että käydään toisten opettajien kursseilla. Jos tavoitteena on ihan oikeasti laulajuus, niin en näe hyvänä vaihtoehtona hukata vuosia toimimattomassa opettaja-oppilassuhteessa. Jos etenemistä ei pitkästä yrittämisestä huolimatta rupea tapahtumaan, niin pitää uskaltaa olla terveen itsekäs. Opettajien shoppailu ei tietysti ole toimivin ratkaisu. On hyvä myös kyetä syventymään yhden opettajan opetustapaan. Jos kyse on siitä, ettet sinä osaa keskittyä tai ottaa opetusta vastaan, ei opettajan vaihto todennäköisesti korjaa tilannetta.

Mielestäni opettajien tulisi unohtaa oma ylpeytensä ja priorisoida oppilas ja hänen edistymisensä.

Yhteismusisointi virkistää!

Musisoi muiden kanssa. Puurtaminen yksin harjoituskopissa saattaa puuduttaa. Tutustu muihin laulajiin ja soittajiin. Järjestäkää yhdessä projekteja, tai vaikka vapaamuotoisia jameja.

Tasapaino tavoitteellisuuden ja hauskanpidon välillä

Jos laulamisesta on tullut kauheaa suorittamista niin hulluttele välillä! Joissakin tapauksissa taas itsensä laittaminen ruotuun ja vaikka harjoituskalenterin laatiminen voi olla toimivin ratkaisu.

Ohjelmistovalinnoilla on väliä

-Laula vaihtelevaa ohjelmistoa. Jos pitkän aikaa laulaa pelkästään tutkintokappaleita tai vaikka alttostemmaa kuorokappaleista, niin varmasti alkaa kyllästyttää. Laula välillä jotain ihan muuta kuin sitä, mitä on pakko laulaa.

-Etsi motivoivia kappaleita. Sytyttääkö sinut ihana melodia, koskettavat sanat, jokin kiinnostava taustatarina…?

-Laula sopivassa suhteessa haastavia, ja itselle helppoja kappaleita.

-Genrerajojen rikkominen on pitänyt ainakin minulla mielenkiintoa laulamiseen yllä. Jonkin muun kuin sen omimman musiikkityylin laulamiseen ei välttämättä liity niin paljon suorituskeskeisyyttä. Kuuntele edes muita musiikkityylejä kuin sitä, mitä opiskelet.

Mielikuvaharjoittelu

Koska syyt motivaation puutteeseen lähtevät usein omasta mielestämme, voimme vaikuttaa asiaan mielemme kautta. Nykyään on tarjolla valtava määrä materiaalia itseensä tutustumiseen ja itsensä ”kehittämiseen”. Voit aloittaa esimerkiksi minun Ääni, mieli ja tunne-youtubesoittolistaltani.

Esiintymiskokemukset voivat pitää paloa yllä

Esiintyminen voi lisätä lauluinnostusta. Toki joskus voi käydä päinvastoin. Laulajan kannattaa jo etukäteen asennoitua siten, että negatiivisen palautteen saaminen on mahdollista. Negatiivinen palaute tulisi käsitellä, mutta sen ei pidä antaa vaikuttaa itsetuntoon ja motivaatioon.

Laulajahan joutuu joskus suorastaan taistelemaan siitä, että saa antaa omaa osaamistaan muille. Tai sitten esiintymisissä saattaa joskus tuntua silti, että monet ovat tulleet paikalle vain arvioidakseen sinua. Suosittelen esiintymään ajoittain kiitolliselle yleisölle, esimerkiksi vanhainkotien vanhuksille.

Elämässä on muutakin kuin laulaminen

Hae tasapainoista asennetta laulamiseen. Muista ettei laulutaito tai laulajana menestyminen määritä arvoasi ihmisenä. On muutakin elämää kuin laulaminen ja musiikki. Pidä taukoa. Rentoudu. Ajattele ja tee jotain ihan muuta, on se sitten puutarhanhoitoa, sanaristikoita, piirtämistä, kalastusta…

laulutunnit tampere, laulaja tampere, laulaja, laulunopettaja tampere, laulunopettaja

Vastaa