Laulukurssit

Olen järjestänyt lukuisia erilaisia laulu- ja äänenkäyttökursseja. Suomipopin naiset- ja Metal Diva-laulukurssit ovat olleet suosituimpia. Voit kutsua minut vetämään laulukurssia esimerkiksi yhdistysten tai yritysten tapahtumiin, virkistyspäiville, musiikkioppilaitoksiin jne. Kurssin sisältö, kesto ja aikataulu voidaan muodostaa toiveitasi vastaavaksi. Voit ehdottaa laulukurssin teemaa!

Laulukurssien palveluehdot

Kurssimaksu veloitetaan ennakkoon osuuskunta Lilithin verkkolaskulla. Smartumin  tai Edenredin mobiililla maksamisesta voidaan keskustella. Sitova ilmottautuminen tapahtuu ilmottautumisjärjestyksessä meilitse aura.maarit@gmail.com ja vahvistetaan maksamalla verkkolasku. Em. palveluehdot koskevat minun yksityisesti järjestämiäni laulukursseja.

Puhuva laulaja

Puhumisella ja laulamisella on enemmän yhteistä kuin arvaatkaan. Käytämmehän molempiin toimintoihin samaa äänielimistöä. Useimmat äänenkäytön perusasiat pätevät sekä puheeseen, että laulamiseen.
Puhe- ja laulukurssilla käymme läpi seuraavia asioita osallistujien tarpeiden mukaan:
-Hengitys
-Äänihuulten toiminta, ääntöbalanssi
-Rekisterit ja rekisterinvaihto
-Ylä-äänet, alaäänet, keskialue
-Soinnintunne / resonanssi
-Artikulaatio
-Asento
-Rento aktiivisuus

Aloitamme päivät äänenlämmittelyllä ja harjoituksilla puhuen, josta siirrymme laulamaan.

Maarit Auran laulukurssi, laulunopetus

Klassisen laulun perusteet

Klassisen laulun opiskelu parantaa äänentuottoa ja laajentaa äänialaa. Klasarilaulu tuo ääneen uljasta sointia, liikkuvuutta ja voimaa ja se tuntuu ihanalta!

Klassisessa laulussa on omat kauneusideaalit, jotka ovat syntyneet pääsääntöisesti 1600-1800-luvulla. Klassisessa laulumusiikissa ei yleensä käytetä mikrofonia. Laulajan äänessä tulee siksi olla kantavuutta, joka ei synny puristamalla, vaan optimaalisella laulutekniikalla, mm. ääntöväylän formantteja hyödyntämällä. Klassinen laulu vaatii keskimäärin laajemman äänialan kuin esimerkiksi pop- tai iskelmämusiikki.

Kurssilla:
-Pohditaan kuinka klassinen laulu eroaa kevyen musiikin laulutyyleistä
-Käydään läpi klassiselle laululle tunnusomaisia piirteitä ja tunnustellaan niitä omassa laulussa.
-Sivutaan klassisen laulun eri tyylejä, mm. bel canto, vanha musiikki jne.
-Lauletaan helppoja klassisia lauluja.
-Perehdytään klassisen musiikin ilmaisuun ja tyyliseikkoihin.

Osiot:

1. Perusedellytys hyvä äänentuotto
-Hengitys, ilmanpaine, kestävä laulutuki
-Tasapainoinen äänihuulisulku
-Rekisterit ja ylimeno ”passagio”
-Klassiseen lauluun ominaiset ääntöväylä asetukset (huulet, kurkunpää, kieli..)
-Mielikuviin ja kehotuntemuksiin perustuvat laulupedagogiset ohjeet, joita tyypillisesti käytetään klassisen laulun koulutuksessa. Sointi, maski, fokus, inhalare la voce jne.

2. Tyylikeinot, fraseeraus, efektit, ilmaisu
-Legato, staccato, kuviolaulu, vibrato, painotukset, dynamiikka…

Suomipopin naiset

Suomipopin naiset-laulukurssilla opetellaan pop-musiikkiin soveltuvaa laulutekniikkaa ääniharjoitusten ja pop-kappaleiden avulla. Suomalaisten naisartistien biisejä lauletaan sekä ryhmässä että yksin.

Lauluvaihtoehdot edellisellä kurssilla olivat seuraavat:

Korkeammat kappaleet:
Johanna Kurkela: Rakkauslaulu
Vesala: Älä droppaa mun tunnelmaa
Ellinoora: Elefantin paino

Matalammat kappaleet:
Laura Närhi: Mä päästän sut pois

Keskikorkeat:
Erin: Vanha sydän
Maija Vilkkumaa: Satumaa-tango
Kaija Koo: Kuka keksi rakkauden
Sanni: 2080-luvulla
Tavaramarkkinat: Kevät
Jenni Vartiainen: Missä muruseni on

Kurssilla opetettava laulutekniikka:
Kurssilla käydään läpi laulutekniikan ja äänifysiologian perusasioita, kuten äänihuulisulku, rekisterit, ääntöväylässä syntyvä sointi. Aikataulusta, osallistujien toiveista ja lähtötasosta riippuen saatamme käydä läpi esimerkiksi twangia, sekä creek-efektiä, eli narinaa. Vertailemme kuinka eri pop-laulajat toteuttavat em. äänenkäyttötapoja. Opetan jokaista osallistujaa sen mukaan, minkä havaitsen olevan hyödyksi juuri hänen äänenkäytölleen.

suomipopin naiset, laulaminen, lauluryhmä, laulunopetus tampere

Laulajan äänifysiologia tutuksi

”Anna koko kehon soida! ”
Tunnetko joskus itsesi hämmentyneeksi neuvojen ja mielipiteiden suossa? Mitä laulaessa oikeasti tapahtuu? Millainen on hyvä laulutekniikka? Kun tuntee perusteet, on helpompi edetä.
Laulunopettaja Maarit Aura avaa väitöskirjassaan laulupedagogisia käsitteitä selkokielelle. Tällä kurssilla hän jakaa tutkimuksensa ja lauluopetuskokemuksensa synnyttämää tietotaitoa eteenpäin.

Laulukurssilla paneudutaan laulutekniikan ja äänifysiologian tärkeimpiin tekijöihin. Kurssin tavoite on tutustua omaan ääneen, lisätä tietoisuutta ääni-instrumentin toiminnasta ja antaa työkaluja äänenhuoltoon, äänen lämmittelyyn ja lauluharjoitteluun. Kurssi sopii jokaiselle äänensä kehittämisestä kiinnostuneelle.

Kurssilla tehdään runsaasti ääniharjoituksia. Yhdessä lauletaan etukäteen valittuja kappaleita eri genreistä. Yksinlaulu aikataulun ja osallistujien toiveiden mukaan.

Metal Diva-laulukurssi

Rakastatko sinäkin Nightwish-bändin musiikkia, mutta sen laulaminen tuntuu hieman uhkarohkealta?

Nightwishissa on laulanut historiansa aikana useampi upea solisti. Heidän laulutekniikkansa ja tyylinsä eroavat toisistaan. Voit nimetä suosikkisi, niin mieltymyksesi huomioidaan opetuksessa. Tarjan, Floorin, Anetten ja Marcon esimerkin avulla voimme oppia lisää omasta äänestämme.
– Haluaisitko löytää ääneesi Nightwish-sävyjä mahtipontisesta eteeriseen?
– Tahtoisitko laulaa ylä-äänet loistokkaasti Tarjan malliin?
– Toivoisitko osaavasi käyttää koko äänialaasi yhtä sulavasti kuin Floor?

Kuulostaako hankalalta? Älä turhaan epäröi! Vapauta sisäinen metallidiivasi Maarit Auran ohjauksessa!

Kurssipalautteita

Jännitti etukäteen tulla kurssille ja laulaa yksin muiden kuunnellessa pelkästään minua. Kuitenkin heti tilaan astuessa Maarit otti tosi iloisesti ja rennosti vastaan ja jännitys helpotti. Lopulta, kun oma vuoro tuli, ei enää jännittänytkään. Maarit sai omalla olemuksellaan välittömän ilmapiirin koulutukseen. Vaikka me laulajat olimme entuudestaan toisillemme tuntemattomia, oli silti kotoinen olo. Kukin meistä laulajista oli omanlaisensa ja se oli rikkaus, koska toisten lauluvuorolla oppi paljon itsekin ja sellaisista asioista, joita ei välttämättä yksityistunnilla olisi tullut esille. Opin omasta äänestäni yllättäviäkin asioita ja sain hyviä eväitä twängin käyttöön. Tykkäsin kovasti tällaisesta ryhmäkurssista juuri sen vuoksi, että toisilta laulajilta oppii myös paljon.” -Merja, Metal Diva-laulukurssista.

Lue lisää palautteita Asiakaskokemuksia-sivulla.

Virtaa laulamisesta

Ansaitsisivatko alaisesi virkistävän lauluhetken? Oman kehon kuunteleminen ja musisoiminen työkavereiden kanssa antaa potkua päivään. Kurssilla lauletaan porukalla lauluja eri genreistä ja tehdään hauskoja ääniharjoituksia. Laulamisen lomassa käsitellään muutamia äänenkäytön kannalta oleellisia asioita. Myös yksityisopetus on mahdollista. Harjoitteleminen ja esiintyminen ammattipianistin kanssa on sovittavissa.

Tunne äänesi

Voiko äänenkäytön harjoittelu olla kivaa ja voimaannuttavaa, mutta silti perustua tieteelliseen tutkimustietoon sekä perinteikkääseen äänipedagogiikkaan? Kyllä voi!

Tunne äänesi -kurssin tavoite on tutustua omaan ääneen, lisätä tietoisuutta ääni-instrumentin toiminnasta ja antaa työkaluja äänenhuoltoon, äänen lämmittelyyn, puhetekniikkaan sekä puhe- tai lauluharjoitteluun. Kurssi sopii jokaiselle äänensä kehittämisestä kiinnostuneelle.

Tilaa Lauluposti!
Saat tilaajalahjaksi kasvojumppavideon 🙂
Kasvojen lihasten, erityisesti purentalihasten verryttely ja venyttely voi parantaa huimasti äänellistä suoritusta. Kasvojumpasta on hyötyä sekä laulajille että puhujille.