Laulukurssit

Olen järjestänyt lukuisia erilaisia laulu- ja äänenkäyttökursseja. Suosituimpia ovat olleet Suomipopin naiset- ja Metal Diva-laulukurssit. Voit kutsua minut vetämään puhe-, äänenhuolto- tai laulukurssia esimerkiksi yhdistysten tai yritysten tapahtumiin, virkistyspäiville, oppilaitoksiin jne. Kurssin sisältö, kesto ja aikataulu voidaan muodostaa toiveitasi vastaavaksi. Voit ehdottaa kurssin teemaa!

Laulukurssien palveluehdot

Kurssimaksu veloitetaan ennakkoon osuuskunta Lilithin verkkolaskulla tai verkkokaupassa. Myös Smartumin  tai Edenredin mobiilisovelluksella maksaminen onnistuu yleensä. Sitova ilmottautuminen tapahtuu ilmottautumisjärjestyksessä meilitse aura.maarit@gmail.com ja vahvistetaan maksamalla lasku. Ostetulla palvelulla on 14 vrk:n palautusoikeus. Mikäli jokin yritys, yhdistys tai muu taho  on mukana järjestämässä kurssia, palveluehdot ja toimintatavat voivat olla erilaiset kuin tässä kuvatut.

Suomipopin naiset 20-21.6.2022

Uudistettu Suomipopin naiset-laulukurssi on taas täällä! Laulukurssilla opetellaan pop-musiikkiin soveltuvaa laulutekniikkaa ääniharjoitusten ja pop-kappaleiden avulla. Kurssi sisältää ryhmä- ja yksilöopetusta. Esimerkkeinä erilaisista laulutavoista on suomalaisia naislaulajia. Heidän laulutekniikastaan keskustellaan ja heidän biisejään lauletaan sekä ryhmässä että yksin.

Kurssilla opetettava laulutekniikka: Laulaja kykenee leikittelemään äänellään ja muokkaamaan äänensävyjä, kun hän hallitsee muutaman äänifysiologian perusasian! Kurssilla käydään läpi mm. äänihuulisulku ja ääntöväyläasetukset variointimahdollisuuksineen sekä rekisterit. Aikataulusta, osallistujien toiveista ja lähtötasosta riippuen saatamme käydä läpi esimerkiksi twangia, sob/cry/courbing-laulutapaa, sekä creek-eli narinaefektiä. Vertailemme kuinka eri pop-laulajat toteuttavat em. äänenkäyttötapoja. Jokaista osallistujaa opetetaan myös yksilöllisesti hänen toiveidensa ja tilanteensa mukaan.

Ajankohta: Ma 20.6 klo 12.30-17.30

Ti 21.6 klo 12.30-17.30

Paikka: Mahdollisuuksien tila, Tampere.

Osallistujat: 5-7. Kurssi voidaan toteuttaa myös pienemmällä osallistujamäärällä tuntimäärää mukauttaen.

Hinta: 209,90

LMOITTAUTUMISET SÄHKÖPOSTITSE: aura.maarit@gmail.com.

Maksu ja palveluehdot: Kurssi on maksettava viimeistään 10.6.2022. Maksu tapahtuu laskulla, verkkokaupassa tai Edenred- tai Smartum-mobiilisovelluksella.

Musiikki: Kappaleita mm. Vesalalta, Johanna Kurkelalta, Ellinooralta, Eriniltä, Maija Vilkkumaalta, Kaija Koolta, Sannilta, Laura Närheltä, Jenni Vartiaiselta jne. Voisimme ottaa käsittelyyn jokusen uuden laulajan (esim. Behm, Anna Puu, Janna…). Kun ilmoittaudut nopeasti, voit ehdottaa artisteja ja kappaleita.

laulukurssi, laulun kesäkurssi, popmusiikki, poplaulu, poplaulaja, poplaulutekniikka, ääniharjoitus,

Rohkelikko-laulukurssi

Sinulle, jota muiden edessä laulaminen hermostuttaa. ”Rohkeus ei ole sitä, ettei pelota, vaan sitä, että toimii pelosta huolimatta”.

Valtaosa uusista asiakkaista kertoo, että heitä jännittää tulla laulutunnille. Laulaminen on hyvin intiimiä. Laulaessaan kokee paljastavansa itseään erityisellä tavalla. Monilla meistä on ikäviä muistoja menneistä tilanteista, joissa on laulanut muiden kuullen. Yleinen syy ahdistukseen ovat koulujen laulukokeet. Joskus arvostelevat sanat ovat vieneet laulamisen ilon kokonaan. Lue blogiteksti aiheesta.

Rohkelikko-laulukurssilla laulamista lähestytään lempeästi. Aluksi tehdään harjoituksia hengityksen, liikkeen ja puheen kautta. Laulamiseen liittyvistä kokemuksista keskustellaan ja jaetaan vinkkejä jännityksen helpottamiseen.

Valmiutta yksinlaulamiseen voidaan tunnustella esim. toisena kurssipäivänä. Kurssilla laulaminen voi toimia hyvänä esiintymistilanteen harjoitteluna. Ketään ei kuitenkaan painosteta laulamaan yksin. Kyseessä on ensimmäinen Rohkelikko-laulukurssi laatuaan. Mikäli ilmoittaudut nopeasti, voit vaikuttaa sen sisältöön.

Musiikki: Kurssilla laulettavat kappaleet ovat melko yksinkertaisia ja edustavat eri musiikkityylejä (mm. pop, iskelmä, rock, kansanlaulu). Kappaleita voidaan valikoida kurssilaisten mukaan joten ehdota ihmeessä toivekappaleitasi. Kurssilla laulettavat laulut ilmoitetaan kaikille hyvissä ajoin, joten voit halutessasi harjoitella niitä.

HUOM! Kaikenlainen kritisointi, dissaaminen ja arvostelevan palautteen antaminen on ehdottomasti kielletty. Vain opettajalla (jolla on asiaan koulutus) on oikeus neuvoa esimerkiksi laulutekniikassa ja ilmaisussa. Sen sijaan muiden kannustaminen positiivisessa hengessä on ehdottamasti toivottua!

rohkelikko, peloton laulaja, laulupelko, esiintymisjännitys, laulaja, lauluääni, lauluilmaisu, ilmaisu, vapaa ääni,

Puhuva laulaja

Puhumisella ja laulamisella on enemmän yhteistä kuin arvaatkaan. Käytämmehän molempiin toimintoihin samaa äänielimistöä. Useimmat äänenkäytön perusasiat pätevät sekä puheeseen, että laulamiseen.
Puhe- ja laulukurssilla käymme läpi seuraavia asioita osallistujien tarpeiden mukaan:
-Hengitys
-Äänihuulten toiminta, ääntöbalanssi
-Rekisterit ja rekisterinvaihto
-Ylä-äänet, alaäänet, keskialue
-Soinnintunne / resonanssi
-Artikulaatio
-Asento
-Rento aktiivisuus

Aloitamme päivät äänenlämmittelyllä ja harjoituksilla puhuen, josta siirrymme laulamaan.

Maarit Auran laulukurssi, laulunopetus

Klassisen laulun perusteet

Klassisen laulun opiskelu parantaa äänentuottoa ja laajentaa äänialaa. Klasarilaulu tuo ääneen uljasta sointia, liikkuvuutta ja voimaa ja se tuntuu ihanalta!

Klassisessa laulussa on omat kauneusideaalit, jotka ovat syntyneet pääsääntöisesti 1600-1800-luvulla. Klassisessa laulumusiikissa ei yleensä käytetä mikrofonia. Laulajan äänessä tulee siksi olla kantavuutta, joka ei synny puristamalla, vaan optimaalisella laulutekniikalla, mm. ääntöväylän formantteja hyödyntämällä. Klassinen laulu vaatii keskimäärin laajemman äänialan kuin esimerkiksi pop- tai iskelmämusiikki.

Kurssilla:
-Pohditaan kuinka klassinen laulu eroaa kevyen musiikin laulutyyleistä
-Käydään läpi klassiselle laululle tunnusomaisia piirteitä ja tunnustellaan niitä omassa laulussa.
-Sivutaan klassisen laulun eri tyylejä, mm. bel canto, vanha musiikki jne.
-Lauletaan helppoja klassisia lauluja.
-Perehdytään klassisen musiikin ilmaisuun ja tyyliseikkoihin.

Osiot:

1. Perusedellytys hyvä äänentuotto
-Hengitys, ilmanpaine, kestävä laulutuki
-Tasapainoinen äänihuulisulku
-Rekisterit ja ylimeno ”passagio”
-Klassiseen lauluun ominaiset ääntöväylä asetukset (huulet, kurkunpää, kieli..)
-Mielikuviin ja kehotuntemuksiin perustuvat laulupedagogiset ohjeet, joita tyypillisesti käytetään klassisen laulun koulutuksessa. Sointi, maski, fokus, inhalare la voce jne.

2. Tyylikeinot, fraseeraus, efektit, ilmaisu
-Legato, staccato, kuviolaulu, vibrato, painotukset, dynamiikka…

 

suomipopin naiset, laulaminen, lauluryhmä, laulunopetus tampere

Laulajan äänifysiologia tutuksi

”Anna koko kehon soida! ”
Tunnetko joskus itsesi hämmentyneeksi neuvojen ja mielipiteiden suossa? Mitä laulaessa oikeasti tapahtuu? Millainen on hyvä laulutekniikka? Kun tuntee perusteet, on helpompi edetä.
Laulunopettaja Maarit Aura avaa väitöskirjassaan laulupedagogisia käsitteitä selkokielelle. Tällä kurssilla hän jakaa tutkimuksensa ja lauluopetuskokemuksensa synnyttämää tietotaitoa eteenpäin.

Laulukurssilla paneudutaan laulutekniikan ja äänifysiologian tärkeimpiin tekijöihin. Kurssin tavoite on tutustua omaan ääneen, lisätä tietoisuutta ääni-instrumentin toiminnasta ja antaa työkaluja äänenhuoltoon, äänen lämmittelyyn ja lauluharjoitteluun. Kurssi sopii jokaiselle äänensä kehittämisestä kiinnostuneelle.

Kurssilla tehdään runsaasti ääniharjoituksia. Yhdessä lauletaan etukäteen valittuja kappaleita eri genreistä. Yksinlaulu aikataulun ja osallistujien toiveiden mukaan.

Metal Diva-laulukurssi

Rakastatko sinäkin Nightwish-bändin musiikkia, mutta sen laulaminen tuntuu hieman uhkarohkealta?

Nightwishissa on laulanut historiansa aikana useampi upea solisti. Heidän laulutekniikkansa ja tyylinsä eroavat toisistaan. Voit nimetä suosikkisi, niin mieltymyksesi huomioidaan opetuksessa. Tarjan, Floorin, Anetten ja Marcon esimerkin avulla voimme oppia lisää omasta äänestämme.
– Haluaisitko löytää ääneesi Nightwish-sävyjä mahtipontisesta eteeriseen?
– Tahtoisitko laulaa ylä-äänet loistokkaasti Tarjan malliin?
– Toivoisitko osaavasi käyttää koko äänialaasi yhtä sulavasti kuin Floor?

Kuulostaako hankalalta? Älä turhaan epäröi! Vapauta sisäinen metallidiivasi Maarit Auran ohjauksessa!

Kurssipalautteita

Jännitti etukäteen tulla kurssille ja laulaa yksin muiden kuunnellessa pelkästään minua. Kuitenkin heti tilaan astuessa Maarit otti tosi iloisesti ja rennosti vastaan ja jännitys helpotti. Lopulta, kun oma vuoro tuli, ei enää jännittänytkään. Maarit sai omalla olemuksellaan välittömän ilmapiirin koulutukseen. Vaikka me laulajat olimme entuudestaan toisillemme tuntemattomia, oli silti kotoinen olo. Kukin meistä laulajista oli omanlaisensa ja se oli rikkaus, koska toisten lauluvuorolla oppi paljon itsekin ja sellaisista asioista, joita ei välttämättä yksityistunnilla olisi tullut esille. Opin omasta äänestäni yllättäviäkin asioita ja sain hyviä eväitä twängin käyttöön. Tykkäsin kovasti tällaisesta ryhmäkurssista juuri sen vuoksi, että toisilta laulajilta oppii myös paljon.” -Merja, Metal Diva-laulukurssista.

Lue lisää palautteita Asiakaskokemuksia-sivulla.

Virtaa laulamisesta

Ansaitsisivatko alaisesi virkistävän lauluhetken? Oman kehon kuunteleminen ja musisoiminen työkavereiden kanssa antaa potkua päivään. Kurssilla lauletaan porukalla lauluja eri genreistä ja tehdään hauskoja ääniharjoituksia. Laulamisen lomassa käsitellään muutamia äänenkäytön kannalta oleellisia asioita. Myös yksityisopetus on mahdollista. Harjoitteleminen ja esiintyminen ammattipianistin kanssa on sovittavissa.

Tunne äänesi

Voiko äänenkäytön harjoittelu olla kivaa ja voimaannuttavaa, mutta silti perustua tieteelliseen tutkimustietoon sekä perinteikkääseen äänipedagogiikkaan? Kyllä voi!

Tunne äänesi -kurssin tavoite on tutustua omaan ääneen, lisätä tietoisuutta ääni-instrumentin toiminnasta ja antaa työkaluja äänenhuoltoon, äänen lämmittelyyn, puhetekniikkaan sekä puhe- tai lauluharjoitteluun. Kurssi sopii jokaiselle äänensä kehittämisestä kiinnostuneelle.

Leuka jumissa? Kurkkua kiristää?
Tilaa kasvojumppavideo ilmaiseksi! Liityt sähköpostilistalle ja saat laulupostia noin kerran kuukaudessa.
Kasvojen lihasten, erityisesti purentalihasten verryttely ja venyttely voi parantaa huimasti äänellistä suoritusta. Kasvojumpasta on hyötyä sekä laulajille että puhujille.