Vuoden viimeksi vaihtuessa julkaisin facebookissa päivityksen: Vuonna 2018 aion rakastaa. Sitä on tullut tehtyä! Mutta vuoteen on mahtunut myös ammatillisessa mielessä ennalta-arvaamattomia juttuja. Ja sehän teitä ensisijaisesti kiinnostaa!
Suurin oivallukseni vuonna 2018 on ollut luopua passiivisuudesta. Olen syventänyt taitojani oman elämän ja uran luomisessa, ja käynyt sisäistä prosessia aiheeseen liittyen.
Olen ymmärtänyt syvällisesti, että yhteiskunta on muuttunut. Kahdeksasta neljään, valmistumisesta eläkkeelle-työpaikkoja on harvoille. Eikä se ole häpeä vaan mahdollisuus.
Henkisen kehittymisen ohella olen oppinut mm. digimarkkinointia, myyntiä, tuotteistamista, pistänyt pystyyn verkkokurssin, uudet kotisivut ja instatilin, sähköpostilistan… Mutta palataanpa tammikuuhun 2018.
Vuosi 2018 pyörähti käyntiin työn puolesta totutun mallin mukaisesti. Opetin laulua ja tein hitaasti mutta varmasti seuraavaa vokologista artikkelia.
Viime kesän helleputkessa aivoni ilmeisesti sulivat, että koin herätyksen – Ei hitto – minun täytyy ottaa oma urani ja ammattini paremmin haltuun. Ei ole varaa lillua heittopuuna.
Oma verkkokurssi youtubetutoriaalejen avulla!
Omien palveluiden paremmin haltuun ottaminen alkoi siitä, kun sain idean omasta verkkokurssista. Taisin pähkäillä jotakuinkin niin, että olen käyttänyt satoja tunteja laulunopetusaiheisten youtubevideoiden tekemiseen – tienaamatta niillä suoraan senttiäkään. Nyt oli aika tehdä verkkoon maksullista sisältöä.
Kun innostun, virtausta on vaikea pysäyttää. Haluaisin saada vietyä ideani heti eteenpäin. Sain onnekseni mukaani Osuuskunta Lilithin, jossa juuri pohdittiin osuuskuntalaisten omaa verkkokauppaa ja jonka jäsenenä pystyin toteuttamaan verkkokurssin.
Lähdin etsimään ohjemateriaalia verkkokurssin laatimiseen netistä. Löysin youtubesta Bisneskoulun ja googlettamalla Digivallankumouksen, ja myöhemmin tutustuin esimerkiksi Media-assarin ja Tiia Konttisen materiaaleihin. Ihmettelen, kuinka paljon hyvää matskua netissä on tarjolla ilmaiseksi. Itse koin, että en tarvitse lisäksi maksullisia palveluita – millä nämä ihmiset elävät? Youtube-tutoriaalien avulla laitoin pystyyn ensimmäisen verkkokurssini parissa viikossa!
Asennemuutos myyntiä kohtaan?
Katsoessani em. videoita ymmärsin, kuinka vähän tiedän, ja kuinka epäjärjestelmällistä ammatillinen toimintani on ollut. Myyminen on tuntunut minusta ikävältä tuputtamiselta. On ollut asenne, etten osaa myydä. Aikoinani miesten vaateliikkeen osa-aikaisena myyjänä en halunnut mainita asiakkaille *kuudet sukat viisien hinnalla-tarjousta, koska sukkien hamstraaminen tuntui epäekologiselta.
Markkinointi on sentään sujunut paremmin. Minun on helppo tuottaa sisältöä someen ja jakaa sitä. Vaikeampaa on muuttaa syntynyt kiinnostus rahaksi. Tosin en aiemmin oikein edes ymmärtänyt, että esimerkiksi suht tykätyn youtubekanavan pyörittäminen on sitä itteään – digimarkkinointia. Minä vaan halusin jakaa tietoa laulamisesta ja äänenkäytöstä. Tykkään puhua suosikkiaiheestani!
Uudet kotisivut
Siinä videoita kuvatessa oivalsin, että vanhat, html-koodauksella laaditut kotisivuni olivat kauniit, mutta vanhentuneet. En kyennyt luomaan niihin uutta sisältöä nopeasti, joten se oli jäänyt tekemättä. Pyöräytin uudet kotisivuni, taas youtube-tutoriaalien avulla. Samaan syssyyn loin myös sähköpostilistan, koska markkinointigurut kehottivat näin tekemään. Aloin myös kirjoittaa kotisivuilleni blogia. Laulamisesta kirjoittaminen tieteellisiä julkaisuja kevyempään tyyliin on tuntunut vapauttavalta.
Pandoja, yrittäjyystietoisuutta ja tavoitteita
Kesän päätteeksi sairastuin korvatulehdukseen ja kuumeeseen. Sain kiertokirjana lainaan Anne Karilahden Vapaaksi-kirjan. Luin ja tein tehtäviä – kun en muutakaan voinut. Suosittelen kyseistä kirjaa kaikille, jotka haluavat lukea selkeän opuksen unelmien toteuttamisesta ja tavoitteiden asettamisesta.
Syyskuussa osallistuin yliopistojen yhteiselle Yrittäjyyskurssille, joka järjestettiin Ähtärissä. En ollut aiemmin varmaan edes kuullut liiketoimintasuunnitelmasta, ja nyt olin mukana kehittelemässä sellaista Ähtärin eläinpuistolle. Haastavaa ja mielenkiintoista. Opin viisaammiltani.
Palveluiden tuotteistaminen
Loppusyksystä kuulin tuotteistamisesta, ja pohdin omaa toimintaani. Musiikkia vanhuksille voisi olla yksi kokonaisuus, äänivalmennusta yrityksille toinen, noin esimerkiksi.
Musiikillinen piristys on ollut jazz-musiikin treenaaminen ja esittäminen Piia “Piianisti” Kärnän kanssa. Moneen muuntautuva mezzosopraano-ääneni sopii ehdottomasti tähän genreen!
Luovuus valloilleen joulukalenterissa
Joulukuun ensimmäisenä päivänä sain idean joulukalenterista, ja julkaisin ensimmäisen luukun vartin päästä idean syntymisestä. Jälkikäteen meni sormi suuhun: miten ihmeessä keksin sisältöä 24 päiväksi? Mutta oikeastaan tämän kaltainen ideointi on ihan mahtavaa. Tykkään ideoida ja suunnitella materiaaleja esimerkiksi canvalla.
Joulukuu on ollut muutenkin menestyksellinen. Monet uudet laulun rakastajat ja ihmisäänestä kiinnostuneet ovat löytäneet tiensä luokseni. Olen kuullut lukuisia lahjakkaita laulajia. Ja kertonut useammallekin äänestään epävarmalle: “Kyllä sinä osaat laulaa. Mutta voimme hioa taitojasi vieläkin paremmaksi”.
Ei vuosi ole mennyt ihan susille vokologian tohtoriopintojenkaa kannalta vaikka välillä siltä tuntuu. Olen julkaissut artikkelin Journal of voice-lehdessä, ja saanut hyväksynnän toiselle artikkelilla suomalaisessa kasvatustieteenalan lehdessä 🙂
Mutta mitä tapahtuu loppiaisen jälkeen…
Vuosi 2019 tulee alkamaan jännittävissä merkeissä. Musiikkialalla muutos on sääntö, ei poikkeus. Sain toissapäivänä sähköpostin, jossa minua pyydettiin kuukaudeksi yläkoulun musiikinopettajan sijaiseksi. Otin työn vastaan. En ole koskaan ollut musiikinopettajana. Olen antanut ryhmäopetusta vain aikuiselle, sekä sijaistanut muutaman kerran muskarin opettajaa. Odotan pestiä innolla. Uudet kokemukset ja uusien asioiden opettelu pitää mielen virkeänä! Asiat eivät tapahdu sattumalta, ounastelen. Uskoisin että saan tästä intoa, oivalluksia ja työkaluja eteenpäin.
Kiitos!
Kiitän vuodesta 2018 lauluoppilaita ja muita asiakkaitani, seuraajiani somessa, yleisöä keikoilla, yhteistyökumppaneista etenkin Piia Piianistia ja kitaristi Mika Sihvosta, kärsivällistä vokologian proffaamme Anne-Mariaa, kotisivuihin ja verkkotoimintaan liittyvistä neuvoista taitavaa ja ystävällistä Anne Jokisaarta ja Lilithin porukkaa, kuten Anttoa ja Nettaa. Läheisten ihmisten kannustava asenne on kultaakin kalliimpaa <3 Lista täytynee jättää tähän, mutta tiedätte kyllä 🙂
*Korjattu: kuudet sukat viisien hinnalla, ei toisinpäin.