Vinkkejä laulujen ulkoa opetteluun

Lyriikoiden ulkoa opettelu on tuttua varmaankin jokaiselle esiintyvälle laulajalle. Haasteita voi tulla vastaan etenkin silloin, kun aikoo esittää lauluja itselle melko vieraalla kielellä. Ulkoa opettelua ei kannata typistää pelkän sanarimpsun päähän paukuttamiseksi. Opettele samalla myös musiikkia, tutki kieltä sekä fiilistele kappaleen tunteita ja tarinaa. Käytä oppimisen apuna eri aisteja.

mielenhallinta, mielen voima, manifestointi, manifestaatio, meditointi, rauha, mielenrauhaa

1. Opettele musiikki tarkasti

Opettele laulumelodia, rytmi ja kappaleen rakenne hyvin ja selvitä tarkasti, kuinka lyriikka istuu musiikkiin. Tavallaan itsestään selvää! Silti törmään jatkuvasti laulun harrastajiin, jotka opeteltuaan kappaleita kuuntelemalla, muistavat väärin esimerkiksi melodiakulun tai sanojen sijoittumisen musiikkiin. Jos poikkeat säveltäjän visiosta, sen täytyy olla harkittu taiteellinen ratkaisu, ei vahinko.

Jos opettelet kuuntelemalla muiden äänityksiä, kuuntele ensin originaalia. Vertaile sitten eri laulajien versioita, jotta saat objektiivisemman ja monipuolisemman kuvan laulusta. Suosittelen kuitenkin musiikin läpikäymistä nuotin ja pianon kanssa.

2. Käännä teksti omalle kielellesi

Teksti on helpompi omaksua, kun ymmärrät jokaikisen sanan merkityksen ja tunnet lauserakenteet. Silloin lyriikka ei tunnu siansaksalta, jota koitat painaa päähäsi väkisin.

3. Keskity tarinaan ja tunteisiin

Teksti on helppo muistaa esiintymistilanteessa, kun laulaessasi elät läpi kappaleen tarinaa. Ota siis selvää, mistä kappale kertoo. Mieti, millainen sanoma laulussa on? Kuinka tarina etenee kappaleen myötä? Millaisia tunteita kappale sinussa herättää? Mitä tunteita ja ajatuksia haluaisit välittää muille?

4. Näe rakenteet

Analysoi kappaleen rakenne. Missä on A-osa, B-osa, entä kertosäkeistö? Huomioi kuinka säkeistöjen tekstit poikkeavat toisistaan.

5. Pänttää

Opettele lyriikka ulkoa lause kerrallaan. Kun olet oppinut yhden fraasin, opettele seuraava ja yhdistä ne. Kun osaat kaksi fraasia, lisää kolmas. Kappas, osaatkin jo yhden säkeistön! Opettele sitten kertosäkeistö, ja yhdistä palaset. Tämä menetelmä toimii itselläni etenkin minulle vaikeampien kielten kanssa.

6. Lue rytmissä

Aina ei jaksa laulaa. Lue lyriikkaa ääneen kappaleen rytmissä, hyräile tai laula mielessäsi.

7. Käytä apuna eri aisteja:

Jokaisella meillä on yksilöllinen tapa oppia. Tunnustele, mikä tapa opetella musiikkia on sinulle luontevin.

8. Kuuntele

Äänitä oma, mahdollisimman tarkka versiosi ja kuuntele sitä. Näin et matki jonkun muun laulajan tapaa laulaa. Sinun esityksessäsi myös soitto-osuudet ja kappaleen rakenne saattavat poiketa alkuperäisen esittäjän versiosta. Itse nauhoitan harjoituksissa aina viimeisimmän version kännykällä. Siten saan mukaan myös soittajien osuudet, joten pystyn opettelemaan samalla kuulemalla kappaletta kokonaisuudessaan.

9. Näe ja visualisoi

Väritä nuotin reunaan laulun tarinaan liittyviä piirustuksia, tai näe mielessäsi kuvia tai tapahtumia.

10. Ilmaise liikkuen

Voit vaikkapa tanssia tarinaa läpi, jos se on sinulle luonteva tapa oppia.

Katso myös joulukalenterini 2. luukku: instavideo, johon kokosin neljä vinkkiä ulkoa opetteluun 🙂

Vastaa